Arta rafinamentului-Dominique Loreau

 “Arta rafinamentului” este cartea care ne-a cucerit încă de la primele pagini. Ne-a cucerit pentru că în paginile ei găsim îndemnul la simplitate, la o viață chibzuită, dar fericită. Este acea cartea-reper pentru toți cei ce își doresc să învețe să trăiască cu eleganță și rafinament.

Toate acestea le învățam de la Dominique Loreau, autoarea cărții care, de mai bine de 20 de ani, trăiește în Japonia. Dominique Loreau este profund îndrăgostită de manieră de viață a țării de adopție și, încerca să dăruiască la rândul ei, înțelepciunea culeasă de pe meleagurile Orientului într-o manieră accesibilă Occidentului.

Cartea scrisă de Dominique Loreau ne învață un lucru esenţial, și anume că, rafinamentul nu ține neapărat de bani, ci mai degrabă presupune chibuzuinta. Aici aflăm că a fi o persoană rafinată înseamnă să știi să te bucuri de lucrurile mărunte, să investeti în educația personală și mai presus de toate înseamnă să cauți lucruile atemporale, lucrurile create cu mult bun gust, obiectele artizanale, fie că este vorba despre dulciuri artizanale, parfumuri sau alte lucruri.

Cartea cuprinde 14 capitole absolut savuroase, care ne explică cum să ne simplificăm viață, cum să cheltuim inteligent, cum să recunostem calitatea, cum să ne îmbogățim viață prin frumusețe și, cel mai important, ne învață faptul că luxul nu este o chestiune de mijloace, cât o stare de spirit.

Mai jos am lăsat două fragmente grăitoare pentru meniera în care este scrisă cartea :

“ La prima vedere, unii oameni nu se deosebesc de ceilalți prin înfățișare sau prin ținută, dar, purtânt o conversație, observi la ei o anumită eleganță. Vorbesc domol, ți adresează cu rezervă și blândețe în același timp, au delicatețea de a se interesă cum îți merge, fără să pună întrebări personale, și nu abuzează niciodată de o politețe excesivă , care te-ar face să te simți prost. În japoneză, asta se cheamă iki și înseamnă “distinctie rafinata”.-Dominique Loreau

“Oare bogăția materială, la care au acces până și cei mai puțini avuți, aduce pace și liniște? Din ce în ce mai mulți oameni se declară “obosiți” de acest supraconsum de produse, de hobby-uri și de plăceri deșarte. Ei caută altceva:timp petrecut în afară orașelor, vacanțe fără program, departe de mulțime, de zgomot, de confortul excesiv. Visează, mai ales, la contactul cu natură, în locuri aproape sălbatice.Totuși e inutil să mergi atât de departe: poți să descoperi o viață la fel de fericită acasă. Pentru asta, ajunge să renunți la aglomerări, să triezi și să păstrezi numai ceea ce-ți trebuie cu-adevărat. Să revii la o viață simplă și fără sclipici.”-Dominique Loreau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s